P
P4 
PA

pANCA ANTİKORLARI (MPO ANCA) 
Kullanımı: Nötrofillerde bulunan myeloperoksidaz enzimine karşı oluşan antikorlar ölçülür. Sistemik vaskülitlerin (özellikle renal ve pulmoner tutulumlarının) tanı ve tedavilerinin takibinde kullanılır.

PANKREAS ISLET CELL ANTİKORU

PANKREATİK AMİLAZ 
Normal Değer: 17-115 U/L
Kullanımı: Pankreas hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Amilaz aktivitesinin en yüksek olduğu dokular pankreas ve parotis bezidir. Ayrıca overler, ince ve kalın bağırsaklar ve iskelet kasında da az da olsa amilaz bulunur. Pankreatik amilaz ölçümü ile sadece pankreas kaynaklı amilazın tespiti sağlanır.

PAP

PARASETAMOL

PARATİROİD HORMON (İNTAKT) (PTH, Parathyrin, Parathormon)
Normal Değer: 10-65 pg/ml
Kullanımı: Sadece biyolojik olarak intakt olan PTH molekülleri ölçülür. Primer hiperparatiroidizm ile malignite kaynaklı hiperkalseminin ayırıcı tanısında kullanılır. İyonize kalsiyum tarafından regüle edilmektedir.

PARATHYRİN

PARATİROİD HORMON (C TERMİNAL) (PTH, Parathyrin, PTH-C, Parathormon)
Normal Değer: 0,40-1,40 ng/ml
Kullanımı: PTH’ın kendisi ve C-terminal fragmanı ölçülür. Primer ve sekonder hiperparatiroidizm ve hiperkalseminin değerlendirilmesinde kullanılır. Normal ve hiperparatiroidisi olan hastalarda C-terminal fragmanı predominanttır. Hiperparatiroidi tanısında sensitivitesi %85, spesifitesi %95’dir. Serumdaki C-terminal konsantrasyonu periferal metabolizma ve glomerüler filtrasyona bağlıdır. Bu nedenle böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda C-terminal ile paratiroid bezin fonksiyonlarını değerlendirmek zordur.

PARİETAL HÜCRE ANTİKORU

PARSİYEL TROMBOPLASTİN ZAMANI

PARVOVİRÜS B-19 ANTİKORLARI IgM ve IgG 
Normal Değer: Negatif 
Kullanımı: Parvovirüs enfeksiyonları çocuklarda genellikle asemptomatik seyreder. Klinik bulgulara neden olmuşsa çoğunlukla eritema infeksiyozum veya 5.hastalığa neden olur. En önemli komplikasonlarından biri ağır anemidir. Ayrıca hamilelerde hidropsi fetalise de yol açabilir. Hastalığın başlangıcından 7-14 gün sonra IgM pozitifleşir.

Pb

PcHE

PERİFERİK YAYMA İNCELEMESİ

PETİMİT

PHADİOTOP

PIHTILAŞMA ZAMANI 
Normal Değer: <15 dakika
Kullanımı: Kanama bozukluklarına yol açan hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır.


PİRÜVAT (Pirüvik asit) 
Normal Değer:

Tam kan 0,30-1,00 mg/dl 
BOS 0,50-1,70 mg/dl 
Kullanımı: Metabolik asidozun değerlendirilmesinde kullanılır. Plazma pirüvat düzeyi, diyet, cinsiyet, yaş, diurnal varyasyon, fiziksel aktivite, menstrüel siklus, gebelik ve çevresel faktörlerden etkilenir. Karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, üremi, ağır metal zehirlenmesi, tip I diabetes mellitus, kardiyak arrest, hemoraji, AMI, şok, diabetik ketoasidoz, malign hipertermi ve Reye sendromunda pirüvat düzeyi artar.

PİRÜVAT KİNAZ (PK)
Normal Değer: 60-220 MU/milyar eritrosit
Kullanımı: Pirüvat kinaz eksikliği, konjenital non-sferositik hemolitikk anemiye neden olur. Ayrıca AMI, kas hastalıkları, Duchenne musküler distrofi ve egzersiz de pirüvat kinaz düzeyinde artışa neden olabilir.

PİRÜVİK ASİT

PİTÜİTER GONADOTROPİN

PK

PKU

PKU MOLEKÜLER ANALİZİ

PLAP

PLASENTAL ALKALEN FOSFATAZ (PLAP)
Normal Değer: %0-1
Kullanımı: Alkalen fosfatazın, ısıya dayanıklı, plasental izoenzimidir. Gebeliğin 12.haftasından itibaren görülür. Ayrıca seminomların %50’si ve meme ve over kanserli hastaların %20’sinde de plasental alkalen fosfataz görülebilir.

PLASMODİUM ARAŞTIRILMASI

PLATELET SAYISI

PLAZMA AKSELERATÖR GLOBULİN

PLAZMA RENİN AKTİVİTESİ

PLAZMA TROMBOPLASTİN ANTESEDAN

PLAZMİNOJEN 
Normal Değer: %55-145
Kullanımı: Herediter plazminojen azlığı venözz tromboza eğilimle ilişkilidir. Ayrıca karaciğer hastalığı, DIC ve trombolitik tedavi esnasında da plazminojen düzeyinde düşme görülebilir.

PORFİRİNLER 
Normal Değer:

Koproporfirin 0-160 mg/gün 
Üroporfirin 0-60 mg/gün 
Kullanımı: İdrar porfirinleri, kutanöz fotosensitivite ile porfiria cutanea tarda ayırıcı tanısında kullanılabilir. Akut porfiriaların değerlendirilmesinde ise idrar porfobilinojen düzeyi kullanılmalıdır.

PORFOBİLİNOJEN 
Normal Değer: 0-2 mg/gün
Kullanımı: Porfiriaların değerlendirilmesi ve akut porfiria atağının tespitinde kullanılır.

POTASYUM (K+)
Normal Değer:

Kord 5,00-10,20 mEq/L 
Prematüre 3,00-6,00 mEq/L 
0-7 gün 3,70-5,90 mEq/L 
>7 gün 3,50-5,50 mEq/L 
Kullanımı: Elektrolit ve asit-baz dengesinin değerlendirilmesi ile böbrek fonksiyonlarının takibinde kullanılır. Trombositoz, lösemi, hemoliz, doku hasarı, status epileptikus, malign hiperpireksi, asidoz, akut böbrek yetmezliği, Addison hastalığı, pseudohipoaldosteronizm, ağır egzersiz, şok ve dehidratasyonda serum potasyum konsantrasyonu artar. Kronik açlık, diare, kusma, intestinal fistüler, renal tübüler asidoz, Fanconi sendromu, primer ve sekonder aldosteronizm, Cushing sendromu, Bartter sendromu, alkaloz ve osmotik diürezde ise serum potasyum konsantrasyonu düşer.

POTASYUM (BOS) 
Normal Değer: 2,20-3,30 mEq/L

POTASYUM (İdrar) 
Normal Değer:

Erkek Kadın 
12 yaş 15-55 mEq/gün 8-37 mEq/gün 
13-15 yaş 20-60 mEq/gün 18-60 mEq/gün 
>15 yaş 28-125 mEq/gün 25-125 mEq/gün 
Kullanımı: Elektrolit ve asit-baz dengesinin değerlendirilmesi ile böbrek fonksiyonlarının takibinde kullanılır. Cushing sendromu, primer ve sekonder aldosteronizm, primer renal hastalıklar ve kortizon tedavisi sırasında idrarla atılan K+ miktarı artarken, Addison hastalığında azalır.

PR3 ANCA

PRA

PREALBUMİN (Transthyretin, PA)
Normal Değer: 17-42 mg/dl
Kullanımı: Nutrisyonel durumun değerlendirilmesinde kullanılır. Özellikle prematüre infantlar ve parenteral nutrisyon tedavisi alan hastaların takibinde değerlidir. Ayrıca negatif akut faz reaktanlarından biridir. Oral kontraseptif, kortikosteroid, anabolik steroid kullanımı ve Hodgkin hastalığında serum prealbumin düzeyi artarken, malnutrisyon, inflamasyon, malignitte, kronik hastalıklar, siroz ve protein kaybı olan durumlarda prealbumin düzeyi düşer.

PRENATAL TANI (Doğum öncesi tanı) 
Kullanımı: Ailede görülen ve kalıtsal hastalığa neden olan mutasyonlar veya aile içindeki “hastalık geçiş paterni” daha önce belirlenmiş ise, fetüste DNA analizi yapılarak aynı hastalığın ortaya çıkıp çıkmayacağı belirlenebilir.

PRİDİNOLİN

PRİDİNOLİN KOLLAJEN CROSSLİNKS (Pyrilinks, Pyrilinks-D)
Normal Değer:

Pridinolin 
Erkek >20 yaş 18-40 nM/mM kreatinin 
Kadın 20-50 yaş 20-62 nM/mM kreatinin 
Deoksipridinolin 
Erkek >20 yaş 5-14 nM/mM kreatinin 
Kadın 20-50 yaş 5-22 nM/mM kreatinin 
Kullanımı: Kemik metabolizmasının değerlendirilmesinde kullanılırlar. Kemik rezorbsiyonu için spesifik göstergelerdir. Özellikle hastalığın aktivitesinin belirlenmesi ve tedavi takibinde değerlidir. Pridinolin kartilaj ve kemiklerde bulunurken, deoksipridinolin kemik ve dentin dokusunda bulunur. Osteoporoz, primer hiperparatiroidizm, hipertiroidizm, Paget hastalığı ve kemik metastazları idrar pridinolin kollajen crosslinkslerinde artışa neden olur.

PRİMİDON (Mysoline)
Normal Değer:

Terapötik konsantrasyon 5-15 mg/ml 
Toksik konsantrasyon >15 mg/ml 
Kullanımı: İlaç düzeyinin takibinde kullanılır.

PRL

PROAKSELERİN

PROGESTERON (C-21 steroid, P4) 
Normal Değer:

Kadın <12 yaş 0,10-0,31 ng/ml 
>12 yaş 0,10-1,00 ng/ml 
Folliküler faz 0,10-1,10 ng/ml 
Pik 0,10-1,10 ng/ml 
Luteal faz 3,00-20,00 ng/ml 
Erkek <12 yaş 0,10-0,31 ng/ml 
>12 yaş 0,10-1,00 ng/ml 
Kullanımı: Ovülasyon, corpus luteum fonksiyonları ve gebelikte plasental fonksiyonların değerlendirilmesi, indüksiyon takibi, progesteron tedavisinin takibi ve erken abortus riski olan hastaların takibinde kullanılır. Konjenital adrenal hiperplazi, lipoid ovarien tümör, teka lutein kisti, molar gebelik ve over koryoepiteliomalarında serum progesteron düzeyi artarken, abortus riski, primer veya sekonder hipogonadizm ve kısa luteal faz sendromunda ise progesteron düzeyi düşer.

PROKONVERTİN

PROLAKTİN (PRL)
Normal Değer:

Kord 0-5650 ng/ml 
Prematüre 0-330 ng/ml 
0-7 gün 0-495 ng/ml 
7 gün-1 ay 0-125 ng/ml 
Kadın Erkek 
2-12 ay 8,25-41,25 ng/ml 8,25-24,75 ng/ml 
1-3 yaş 3,00-19,75 ng/ml 4,60-16,50 ng/ml 
4-15 yaş 5,25-29,50 ng/ml 4,60-18,00 ng/ml 
16-60 yaş 6,50-30,00 ng/ml 3,50-20,00 ng/ml 
>60 yaş 4,50-25,00 ng/ml 3,50-20,00 ng/ml 
Hamile 6,50-180,00 ng/ml 
Folliküler faz 6,50-30,00 ng/ml 
Pik 6,50-30,00 ng/ml 
Luteal faz 6,50-33,00 ng/ml 
Kullanımı: Prolaktin salgılayan tümörler, hipotalamo-pitüiter hastalıklar, primer hipotiroidizm, anoreksia nervosa, PKOS, böbrek yetmezliği, insülin kaynaklı hipoglisemi ve adrenal yetmezliklerde serum prolaktin düzeyi artarken, Sheehan sendromunda prolaktin düzeyi azalır. Prolaktin salgılayan tümörlerde tedavi takibinde değerlidir.

PROSTATİK ASİT FOSFATAZ (PAP, Prostat spesifik asit fosfataz) 
Normal Değer: 0-3,0 ng/ml
Kullanımı: Prostattan salgılanan bir glikoproteindir. Prostat maligniteleri, biopsi, tuşe, kateterizasyon, postoperatif dönem, benign prostat hiperplazisi, prostatit, prostat enfarktı vb durumlarda serum prostatik asit fosfataz düzeyi artar. Prostat kanserleri için tarama amaçlı olarak kullanılamaz. Klinik kullanımı, metastatik prostat kanserlerinin doğrulanması ve derecelendirilmesi ile sınırlıdır. Ayrıca radikal prostatektomili hastalarda rekürrens takibi ve tedaviye cevabın izlenmesinde de yardımcıdır.

PROSTAT-SPESİFİK ANTİJEN (PSA, f/t PSA, Serbest/total PSA) 
Normal Değer:

Total PSA 0-4 ng/ml 
Serbest PSA 0-1 ng/ml 
Kullanımı: Prostat hastalıklarının (özellikle prostat karsinomları ve benign prostat hiperplazisi) tanı ve takibinde kullanılır. Laboratuvarımızdaki mevcut veri birikimi, f/t PSA oranları değerlendirilirken, %15’in altında malign vakaların yer aldığı, %15-23 arasında malign ve benign vakaların çakıştığı ve %23’ün üzerinde ise benign vakaların yer aldığı bölge olarak kabul edilebileceğini göstermektedir.

PROSTAT-SPESİFİK ANTİJEN (Sensitif) (Sensitif PSA)
Normal Değer: 0-4 ng/ml
Kullanımı: Prostat hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılır. PSA değerleri günden güne değişebilir ve yaşla birlikte artar. Ayrıca prostat manüplasyonu da PSA düzeyinde artışa neden olabilir. Prostat kanserlerinin yanı sıra, bazı benign prostat hipertrofileri, prostat enfarktları ve prostatitlerde de PSA düzeyi artar.

PROTEİN C AKTİVİTESİ (Protein C fonksiyonel) 
Normal Değer:

<6 ay %15-50 
>6 ay %70-140 
Kullanımı: Konjenital ve akkiz protein C yetersizliklerinin saptanmasında kullanılır. Protein C yetersizliklerinde tromboza eğilim artar.

PROTEİN C FONKSİYONEL

PROTEİN ELEKTROFOREZİ 
Normal Değer:

Albümin %58,8-69,6 
Alfa-1 %1,8-3,8 
Alfa-2 %3,7-13,1 
Beta %8,9-13,6 
Gamma %8,4-18,3 
Kullanımı: Elektroforez ile serum proteinleri 5 ana banta ayrılır. Kandaki protein dağılımı bazı hastalıkların tanısında değerlidir.

PROTEİN ELEKTROFOREZİ (İdrar) 
Normal Değer: Raporda belirtilmektedir. 
Kullanımı: Normalde idrarla çok az protein atılırken, bazı hastalıklarda protein atılımı artar. Atılan proteinlerin tipi tanı için yol gösterici olabilir. Lipoid nefrozisde selekti proteinüri (albumin) bulunurken, glomerülonefritlerde nonselektif proteinüri görülür. Ayrıca Bence Jones proteinleri de beta ve gamma globulin bölgelerine göç eder.

PROTEİN S AKTİVİTESİ (Protein S fonksiyonel) 
Normal Değer:

<6 ay %15-50 
> 6 ay %55-160 
Kullanımı: Konjenital ve akkiz protein S yetersizliğinin saptanmasında kullanılır. Protein S yetersizliklerinde tromboza eğilim artar.

PROTEİN S FONKSİYONEL

PROTROMBİN AKTİVİTESİ

PROTROMİN GEN MUTASYON ANALİZİ (FII gen analizi, F2, Hiperprotrombinemia, Protrombin 20210)
Normal Değer:

N/N Homozigot normal 
Mt/N Heterozigot 
Mt/Mt Homozigot mutant 
Kullanımı: İdiopatik serebral ven trombozu olan vakalrda protrombin gen mutasyonunun bulunduğu görülmüştür. Özellikle FV-Leiden mutasyonunu heterozigot olarak taşıyan kişiler, aynı zamanda protrombin gen mutasyonunu da heterzigot olarak taşıyan kişiler, aynı zamanda protrombin gen mutasyonunu da hetezigot olarak taşıyorlarsa, bu kişilerde yinelenen derin ven trombozların görülme sıklığı, sadece FV-Leiden taşıyıcılarına oranla 2,6 kat artmıştır.


PROTROMBİN ZAMANI (PTZ)
Normal Değer: 11-14 sn, 0,9-1,4 INR
Kullanımı: Protrombin zamanı ekstrensek yolun göstergesidir. Genellikle oral antikoagülan tedavinin izlenmesinde kullanılır. Ayrıca faktör II, V, VII ve X’un konjenital yetersizlikleri, disfibrinojenemi, karaciğer yetmezliği, DIC ve K vitamini yetersizliğinin araştırılmasında da yararlıdır.

PSEUDOKOLİNESTERAZ (PCHE, Kolinesteraz II, SchE, Açilkolin açilhidrolaz) 
Normal Değer:

Erkek 5400-13200 U/L 
Kadın 0-15 yaş 5400-13200 U/L 
16-50 yaş 4300-11500 U/L 
>50 yaş 5400-13200 U/L 
Hamile 3700-9300 U/L 
Kullanımı: Karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. Uzamış anestezi, sinir gazı ve organofosforlu insektisit zehirlenmelerinin değerlendirilmesinde kullanılır. Genetik pseudokolinesteraz varyantları (anestezinin uzamasına neden olur), hepatitler, siroz, malnutrisyon, anemiler, akut enfeksiyonlar, AMI, pulmoner embolizm, postoperatif dönem, kronik böbrek yetmezliği, gebeliğin son dönemleri ve serum albumin konsantrasyonunu düşüren durumlarda serum pseudokolinesteraz düzeyi düşer.

PSEUDOMEMBRANÖZ KOLİT SEROLOJİK TESTİ

PÜ KÜLTÜRÜ 
Kullanımı: Aerobik bakteriel enfeksiyon etkeninin izolasyonu ve identifikasyonu

P İle Başlayan Testler Bulgu Laboratuvarı