OKSİYUR YUMURTASI ARAŞTIRILMASI (Enterobius vermicularis yumurtası aranması) 
Kullanımı: Oksiyur yumurtasının aranması 
OLİGOKLONAL BANT ARAŞTIRMASI (BOS’da oligoklonal bant araştırması, BOS’ti immünfiksasyon elektroforezi) 
Kullanımı: Multiple skleroz tanısında kullanılır. Kriptokokal menenjit, idiopatik polinörit, nörosifilis, kronik rubella panensefaliti ve subakut sklerozan panensefalitte de BOS’da oligoklonal bant görülebilir.

ORAKLAŞMA TESTİ

OSMOLALİTE 
Normal Değer:
<50 yaş 275-295 mOsm/kg 
>50 yaş 280-300 mOsm/kg 
Kullanımı: Elekrolit dengesi ve hidrasyonun değerlendirilmesinde kullanılır. Dehidratasyon, hiperosmolar nonketotik diabetik koma, diabetik ketoasidoz, hipernatremik etanol zehirlenmesi, diabetes inspidus, hiperkalsemi ve serebral lezyonlarda serum osmolalitesi artarken, andrenokortikal yetmezlik, panhipopitüiterizm ve aşırı sıvı alımı ile osmolalite azalır.

OSMOLALİTE (İdrar)
Normal Değer: 300-1090 mOsm/kg
Kullanımı: Böbrek fonksiyonları ile elektrolit ve su dengesinin takibinde kullanılır. Diabetes inspidus ve primer polidipside idrar osmolalitesi düşer.

OSMOTİK FRAJİLİTE (Eritrosit frajilitesi) 
Normal Değer: Hasta sonuçları ile beraber çalışılan kontrol örneği kıyaslanarak verilir. 
Kullanımı: Eritrosit frajilitesinin bozulduğu hastalıkların tanısında kullanılır. Eritrositlerin lizise uğramadan s alma kapasitelerini gösterir. Herediter sferositozis, herediter stomatositozis, hemolitik anemiler, mekanik travmalar (ör.prostatik kalp kapakçığı) ve enzim eksikliklerinde (ör.G6PD) osmotik frajilite artmışken, hipokromik-mikrositik anemiler (ör. demir eksikliği anemisi, talasemi), karaciğre hastalıklar, polistemia vera, splenektomi sonrası ve leptositozisde ise osmotik frajilite azalmıştır.

OSTEOKALSİN (Kemik gla proteini, BGP) 
Normal Değer:
6 ay-5 yaş 10-40 ng/ml 
6-15 yaş 5-60 ng/ml 
>15 yaş 2-12 ng/ml 
Kullanımı: Serum osteokalsin düzeyi kemik yapımı ile ilişkilidir. Bu nedenle osteokalsin düzeyinin yükselmesi osteoblastik aktivitenin arttığını gösterir. Serum osteokalsin düzeyi, alkalen fosfataz düzeyi ile beraber hareket eder. Paget hastalığı, renal osteodistrofi, primer ve sekonder hipertiroidizm, iskelet metastazları ve kronik böbrek yetmezliğinde osteokalsin düzeyi artarken, primer bilier siroz, gebelik, glukokortikoid tedavisi ve GH eksikliğinde osteokalsin düzeyi düşer. Osteoporozda ise osteokalsin düzeyi yüksek ya da düşük olabilir. Ayrıca kalsitriol tedavisinin takibinde de osteokalsin kullanılabilir.

OTOPROTROMBİN C

OTOPROTROMBİN I

OTOPROTROMBİN II

OTOPROTROMBİN III

O İle Başlayan Testler Bulgu Laboratuvarı