LAKTAT DEHİDROGENAZ (LDH, LD, Laktik asit dehidrogenaz)
Normal Değer:
0-3 ay 100-450 IU/L
4-12 ay 100-400 IU/L
1-3 yaş 100-300 IU/L
4-12 yaş 100-250 IU/L
>12 yaş 90-240 IU/L
Kullanımı: Kalp ve karaciğerr hastalıklarının tanısında kullanılır. AMI, megaloblastik ve pernisyöz anemi, karaciğer hastalıkları, şok, hipoksi, siroz, obstrüktif sarılık, böbrek hastalıkları, kas hastalıkları, neoplastik hastalıklar, konjestif kalp yetmezliği, lösemi, hemolitik anemi, orak hücreli anemi, lenfoma, renal enfarktüs ve akut pankreatitte LDH düzeyi artar.
LAKTAT DEHİDROGENAZ (Mayi)
Normal Değer: 10-40 IU/L
Kullanımı: İntraserebral yerleşimli tümörler, lösemi veya lenfosarkoma, menenjit, subaraknoid kanama ve serebrovasküler olaylarda BOS LDH düzeyi artar.
LAKTAT DEHİDROGENAZ İZOENZİMLERİ (LDH izoenzimleri, LDH izoenzim elektroforezi)
Normal Değer:
LD1 %17-31
LD2 %35-48
LD3 %15-29
LD4 %4-9,5
LD5 %3-10
Kullanımı: LDH yüksekliğinin kaynağının belirlenmesi amacıyla kullanılır. AMI, karaciğer hastalıkları, neoplaziler ve iskelet kası hastalıklarının ayırıcı tanısında değerlidir.
LAKTİK ASİT (Laktat, L-laktat)
Normal Değer: 5,70-22,00 mg/dl
Kullanımı: Metabolik asidoz, dehidratasyon ve diabetik asidozun değerlendirilmesinde kullanılır. Egzersiz, hiperventilasyon ve kan alımı sırasında turnikenin uzun süre kalması laktik asit düzeyini arttırır.
LAKTİK ASİT (BOS)
Normal Değer: 10,80-18,90 mg/dl
Kullanımı: Merkezi sinir sistemi hastalıklarının değerlendirilmesi ile bakteriyel ve viral menenjitlerin ayrımında kullanılır. Viral menenjitlerde BOS laktik asit düzeyi 35 mg/dl’nin altında iken, bakteriyel menenjitlerde bu değerin üzerindedir. Serebral kan akımı veya oksijenizasyonun azalması, intrakraniyel basıncın artması, travma, felç, intrakraniyel hemoraji, multiple skleroz, primer veya metastatik merkezi sinir sistemi tümörleri, hipokapni ve bakteriyel ve tüberküloz menenjitlerde BOS laktik asit düzeyi artar.
LAKTOZ TOLERANS TESTİ
Kullanımı: İnce bağırsak mukozasında laktaz eksikliğine bağlı olarak gelişen karbonhidrat emilim bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılır.
LAMBDA HAFİF ZİNCİR (Lambda light chain-serum)
Normal Değer: Raporda belirtilmektedir.
Kullanımı: Multiple myelom olasılığının araştırması sırasında genellikle immunoglobülin konsantrasyonları ile birlikte kullanılır. Kappa/Lambda oranının referans aralık sınırları dışında olması paraproteinemi olasılığını destekler.
LAMBDA HAFİF ZİNCİR (İdrar) (Lambda light chain-idrar)
Kullanımı: Paraproteinemilerle ilgili araştırma yapılırken, özellikle hafif zincir hastalığı olasılığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. İmmünglobulin katabolizmasında artışa neden olan durumlarda da idrarla atılan hafif zincir miktarı artmış bulunabilir.
LAMOTRİGİNE (Lamictal)
Normal Değer:
Terapötik konsantrasyon 0,5-4,0 mg/ml
Toksik konsantrasyon >8,0 mg/ml
Kullanımı: İlaç düzeyinin takibinde kullanılır.
LD-1 İZOENZİMİ (LD-1 aktivite)
Normal Değer: 10-44 IU/L
Kullanımı: Laktat dehidrogenaz izoenzimlerinden biridir. Özellikle AMI sonrası LD-1 artar. Ayrıca pernisyöz, hemolitik, orak hücreli (akut atak sırasında) ve megaloblastik anemilerde, akut renal kortikal nekrozisde ve herhangi bir nedene bağlı in vivo veya in vitro hemolizde de LD-1 düzeyi yükselir.
LDH
LDH İZOENZİM ELEKTROFOREZİ
LDH İZOENZİMLERİ
LDL KOLESTEROL (Direk Ölçüm) (LDL-C)
Normal Değer: 60-130 mg/dl
Kullanımı: Koroner kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesinde kullanılır.
LE HÜCRESİ (Lupus erythematosus hücre testi)
Normal Değer: Negatif
Kullanımı: SLE’li hastaların %70-90’ında LE hücresi görülür. Ayrıca romatoid artrit, skleroderma, konnektif doku hastalıkları, ilaç reaksiyonları ve lupoid hepatitte de LE hücresi %3-9 oranında görülür.
LEGİONELLA ANTİKORU
Normal Değer: Negatif
Kullanımı: Legionella enfeksiyonunun tanısında kullanılır. Serolojik tanıda enfeksiyonun erken döneminde (hastalığın başlangıcının ilk haftası) ve konvalesan dönemde (3-6 hafta) alınacak kan örneklerinde serokonversiyon veya en az 4 katt titre artışının gösterilmesi önemlidir.
LEGİONELLA KÜLTÜRÜ
Kullanımı: Legionella izolasyonu
LENFOMA PANELİ (Lenfosit alt grupları, Lenfosit tiplendirilmesi)
Normal Değer:
CD 3 (T) %60-85
CD 19 (B) %7-23
CD 4 (Helper) %29-59
CD 8 (Supressor) %19-48
CD 16-56 (NK) %6-29
Aktive T %7-15
Kullanımı: İmmün yetmezlikler ile otoimmün viral ve kronik granülomatöz hastalıkların tanı ve takibinde kullanılır. Kalp, karaciğer, böbrek ve kemik iliği transplantasyonlarının izlenmesinde de yararlıdır.
LENFOMA PANELİ
LENFOSİT ALT GRUPLARI
LENFOSİT TİPLENDİRİLMESİ
LESİTİN / SPİNGOMYELİN ORANI (L/S oranı, Amniyotik sıvı fosfolipidleri)
Normal Değer:
<1,5 İmmatür
1,5-1,9 Transizyonel
>2,0 Matür
Kullanımı: Fetüsün akciğer gelişiminin değerlendirilmesinde kullanılır.
LİPAZ (Triaçilgliserol açilhidrolaz)
Normal Değer: 0-60 U/L
Kullanımı: Pankreas fonksiyon testlerindendir. Pankreatitler, safra kesesi koliti, strangüle veya enfarkte bağırsak, pankreas kist veya pseudokistleri ve peritonitlerde serum lipaz düzeyi artar. Akut pankreatitte serum lipaz aktivitesi, serum amilazından daha uzun süre yüksek kalır. Ayrıca akut pankreatit için lipazın sensitivite ve spesifitesi amilazdan daha yüksektir. Pankreatitlerde ascite sıvısındaki lipaz da yükselebilir. Akciğer tümörlerine bağlı olarak gelişen plevral transüdalarda da nadiren lipaz düzeyi artar. ERCP, oddi sfinkterinde spazma neden olan narkotik analjezikler ve heparin de serum lipaz düzeyinin yükselmesine neden olabilir.
LİPİD ELEKTROFOREZİ
LİPOPROTEİN (a) (Lp (a)
Normal Değer: 0-30 mg/dl
Kullanımı: Serum Lp (a) düzeyinin yüksek olması, prematüre koroner ateroskleroz ve inme riskinin artışına neden olur. Ayrıca kontrolsüz diabet ve ağır hipotrioidizmde de Lp (a) düzeyi artabilir.
LİPOPROTEİN ELEKTROFOREZİ (Lipid elektroforezi)
Kullanımı: Serum total kolesterol veya lipoprotein düzeylerinde anormallik olan hastaların değerlendirilmesinde kullanılır.
LİSTERİA AGLÜTİNASYON TESTİ
Kullanımı: Serumda Listeria aglütininlerinin varlığının gösterilmesi ve titrenin belirlenmesinde kullanılır.
LİTYUM (Li)
Normal Değer:
Terapötik konsantrasyon 0,5-1,0 mEq/L
Toksik konsantrasyon >2,0 mEq/L
Kullanımı: İlaç düzeyinin takibinde kullanılır.
LİVER-KİDNEY MİKROZOMAL ANTİKOR TİP 1
LİZOZİM (Muramidaz)
Normal Değer: 9,60-16,80 mg/L
Kullanımı: Granülosit ve monosit turnoverinin göstergesidir. Granülositik veya monositik lösemiler, myeloproliferatif hastalıklar ve malign histiositozis tanısında kullanılır. Akut monositik veya myelomonositik lösemi, kronik myeloid lösemi, polistemia vera, bazı böbrek hastalıkları ve kronik enfeksiyonlarda (ör.tüberküloz) serum lizozim düzeyi artar.
LKM TİP 1 ANTİKORLARI (Liver-Kidney mikrozomal antikor Tip 1)
Normal Değer: Negatif
Kullanımı: Daha çok çocuklarda görülen otoimmün kronik aktif hepatit tip-2 tanısında kullanılır.
LÖKOSİT (Beyaz küre sayısı, WBC)
Normal Değer:
Prematüre 9,00-30,00 K/mm3
0-1 ay 9,40-34,00 K/mm3
2-12 ay 5,00-19,50 K/mm3
1-3 yaş 6,00-17,50 K/mm3
4-5 yaş 5,50-15,50 K/mm3
6-15 yaş 4,50-13,50 K/mm3
>15 yaş 4,50-11,00 K/mm3
Kullanımı: Kandaki beyaz küre sayısının değerlendirilmesinde kullanılır.
LÖKOSİT (BOS)
Kullanımı: SSS hastalıklarının ayırıcı tanısında kullanılır.
LÖKOSİT ALKALEN FOSFATAZ (LAP, LAP skoru, LAPA, Nötrofil alkalen fosfataz)
Normal Değer: %30-140
Kullanımı: KML ile lökomoid reaksiyonun ve polistemia vera ile sekonder polisteminin ayırıcı tanısında kullanılır. Polistemia vera, lökomoid reaksiyonlar, Down sendromu, myeloproliferatif hastalıklar, stres, gebelik, ALL, Hodgkin lenfoma, aplastik anemi ve bakretiyel enfeksiyonlarda LAP yükselirken, KML, sideroblastik anemi, ITP, PNH, kollajen doku hastalıkları, AML, siroz, konjestif kalp yetmezliği, diabetes mellitus, gut, pernisyöz anemi ve sarkoidozisde LAP düşer. Ayrıca KML’nin remisyon fazında LAP normale dönebilir. Blast krizi veya agresif fazda ise LAP artabilir.
LÖSEMİ PANELİ
Lp (a)
LUMİNAL
LUPUS ANTİKOAGÜLAN (PTT-LA, DRVVT testi)
Normal Değer: Negatif
Kullanımı: Lupus antikorları, SLE, trombotik olaylar, tekrarlayan fetal kayıplar, trombositopeni ve çeşitli nörolojik bozukluklarla ilişkilidir. Diğer otoimmün bozukluklar, maligniteler, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların kullanımında da (ör.fenotiazinler ve kardiyak antiaritmik ilaçlar) lupus antikoagülanları bulunabilir. Bu hastalarda aPTT gibi fosfolipide bağımlı in vitro pıhtılaşma testlerinde uzama olabilir.
LUPUS ERYTHEMATOSUS HÜCRE TESTİ
LUTEİNİZAN HORMON (LH, Lutotropin)
Normal Değer:
Kadın 0-6 ay 1,00-18,00 mIU/m
7 ay-12 yaş 0,20-5,00 mIU/m
6-12 yaş 0,10-5,00 mIU/m
>12 yaş 2,00-10,00 mIU/m
13-15 yaş 2,00-10,00 mIU/m
16-50 yaş 2,00-15,00 mIU/m
>50 yaş 20,00-90,00 mIU/m
Hamile 2,00-15,00 mIU/m
Menapoz 10,00-90,00 mIU/m
Folliküler faz 2,00-15,00 mIU/m
Pik 12,00-80,00 mIU/m
Luteal faz 5,00-20,00 mIU/m
Ovülasyon takibi 2,00-15,00 mIU/m
Erkek 1,00-18,00 mIU/ml
Kullanımı: Hipotalamik ve pitüiter fonksiyonların değerlendirilmesinde ve primer-sekonder gonadal yetmezlik ayırıcı tanısında kullanılır. Primer gonadal disfonksiyonlar, PKOS ve postmenapozda LH düzeyi artarken, pitüiter veya hipotalamik zedelenme, Kallmann sendromu (izole gonadotropik yetmezlik) anoreksia nervoza, stres, malnutrisyon ve kronik hastalık durumlarında LH düşer.
LUTOTROPİN
LYME SCREEN
L İle Başlayan Testler Bulgu Laboratuvarı